Financieringen
Voorraadfinanciering
Om klanten goed te bedienen heeft u voorraad nodig. Maar die voorraad moet wél eerst betaald worden. Een bank financiert bijvoorbeeld een deel van de voorraad als die bestaat uit een gereed product of een verhandelbare grondstof die in Nederland is opgeslagen. Vaak wordt de financiering van voorraad gecombineerd met debiteurenfinanciering. Dankzij voorraadfinanciering betaalt u leveranciers sneller en is het mogelijk om te werken met betalingskorting. Of u investeert de gelden die u ontvangt weer in groei.
Plus en minpunten van een Crowdfunding:
- Meer werkkapitaal door snellere cashflow
- De financiering kan meegroeien
- Pas rendabel bij veel voorraden
Vastgoed financiering
Het aankopen van een bedrijfspand voor uw eigen onderneming is over het algemeen veel goedkoper dan een bedrijfspand huren. Gemiddeld besparen ondernemers 50% van de huur wanneer men het pand aankoopt. Daarnaast bent u onafhankelijk van een huurbaas en zijn alle investeringen in het pand uiteindelijk voor uzelf in plaats van voor de eigenaar van het pand. Geen verloren investeringen en een leuke spaarpot voor later.
Ook kunt u als particulier besluiten een vastgoed portefeuille op te bouwen in privé en de aangekochte panden voor de verhuur aan te wenden. Wij maken het in samenwerking met verschillende geldverstrekkers mogelijk voor zowel kleine als grote beleggers om tegen aantrekkelijke tarieven verhuurd onroerend goed te financieren. Of u nu uw eerste verhuurde woning wenst te financieren of uw bestaande portefeuille (tot 10 mljn) wenst te (her)financieren. Ook voor dit type vastgoedfinanciering bent u bij Advies Vandaag aan het juiste adres.
Waar banken volgens velen 65 a 70% financieren, ervaren wij voor zakelijke aanvragen dat het aankoopbedrag regelmatig volledig gefinancierd kan worden met de juiste samenstelling van financiering en dossiervorming.
Bancaire lening
Nog steeds wordt het overgrote deel van de bedrijfsfinancieringen verstrekt door de banken. Maar liefst 69% van het MKB is gefinancierd door een bank. De bedrijfsfinanciering van de bank kan bestaan uit een rekening-courant of een lening. Een bancaire financiering is relatief goedkoop. Tevens is de bank een mooie partner die kennis en ervaring kan delen. De adviesrol van banken is daarom altijd nog een groot pluspunt. Banken verstrekken geen risicokapitaal en zullen hierdoor vaak een deel van de financiering willen verstrekken.
Debiteurenfinanciering
Van de bedrijven in Nederland heeft momenteel 56% een liquiditeitsprobleem door te late betalingen. De oplossing: het voorfinancieren van uw facturen.
Afhankelijk van de gekozen partij krijgt u een vaste kredietvorm of een groot deel van het factuurbedrag direct uitbetaald. Zo beschikt u sneller over uw geld en kunt u door met ondernemen. Een andere mogelijkheid is het overnemen van uw debiteuren, ook wel factoring genoemd. U geeft dan wel een deel van uw klantencontact weg. Het grote voordeel is dat uw eigen organisatie minder werk heeft en de zorgen over liquiditeit verminderen. U kunt zich focussen op andere zaken.
Plus en minpunten van een Debiteurenfinanciering:
- Laagdrempelig
- Financiering loopt niet altijd via de balans
- Alleen geschikt voor nieuwe bedrijfsmiddelen
Leasing
Met Leasing financiert u bedrijfsmiddelen. Denk aan auto’s, printers en machines. Heel veel bedrijfsmiddelen kunt u laten voorfinancieren. Advies Vandaag vertelt u graag over de mogelijkheden.
Er zijn twee leasevormen: financial lease en operational lease. Het verschil zit in het eigenaarschap. Bij financial lease bent u de eigenaar van het object en bij operational lease niet.
Plus en minpunten van een leasing:
- Laagdrempelig
- Financiering loopt niet altijd via de balans
- Alleen geschikt voor nieuwe bedrijfsmiddelen
Crowdfunding
Bij Crowdfunding investeren meerdere partijen gezamenlijk in een bedrijf. Hierdoor is meteen bekend of het publiek in het idee gelooft en er geld voor over heeft.
Momenteel wordt 5% van de bedrijfsfinancieringen verstrekt met behulp van crowdfunding. Het gefinancierde bedrag is in 2014 verdubbeld. Crowdfunding maakt het mogelijk om snel te groeien. De financierders zijn namelijk meteen fans. Het lastige van het verkrijgen van financiering via crowdfunding is het op de juiste manier presenteren van de aanvraag. Maar één op de tien aanvragen wordt momenteel geplaatst op platforms. Advies Vandaag weet waar een aanvraag aan moet voldoen.
Plus en minpunten van een Crowdfunding:
- Marketingfunctie
- Groeit snel
- Betrokkenheid klanten/fans
- Financiën openbaar
Informal investors
Op dit moment is 7% van het MKB gefinancierd via informal investing. Deze vorm van financieren komt na de bancaire financiering het meeste voor.
Informal investors zijn vaak succesvolle ondernemers die persoonlijk of door via een fonds willen investeren in uw bedrijf. Deze ondernemers investeren niet alleen geld maar ook kennis en een groot netwerk. Dat schept mogelijkheden. Informal investors investeren kleine maar ook grote bedragen. Vaak financieren ze in ruil voor winstaandelen of zeggenschap.
Advies Vandaag is zelf mede mogelijk gemaakt door informal investors. Door inbreng van financiële middelen, kennis en een groot netwerk heeft ons bedrijf veel meer slagkracht gekregen.
Plus en minpunten van een Crowdfunding
- Van kleine tot grote bedragen
- Strategische kennis en inspraak
- Groot netwerk
- Vaak gedeelde zeggenschap of winst
- Soms een hogere rentevergoeding
Subsidies en overheidsgelden
Soms is het mogelijk om subsidie van de overheid te ontvangen. Meestal is dit een onderdeel van de financieringsmix. Een prettig onderdeel want het gaat om ‘gratis geld’. Wel kost een subsidieaanvraag in de praktijk flink wat tijd, maar als de aanvraag wordt goedgekeurd heb je een bruikbaar resultaat. Advies Vandaag werkt op dit gebied samen met een vaste partner.
Plus en minpunten van subsidies en overheidsgelden:
- Gratis geld
- Tijdrovend proces
Overige alternatieven
Banken willen niet al het kapitaal financieren. Gelukkig zijn er alternatieven. Diverse partijen leveren financieringen waar banken dat niet meer doen.
Voorbeelden zijn Qredits, de Kredietunie, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, FINKER en Zencap. Iedere organisatie heeft eigen voorwaarden, tarieven en looptijden.